TopGears
Chuck Norris
Dołączył: 09 Cze 2006
Posty: 29
Przeczytał: 0 tematów
Ostrzeżeń: 0/5
|
Wysłany: Sob 19:25, 10 Cze 2006 Temat postu: Karp faszerowany pieczony |
|
|
SKLADNIKI:
-1 kg karpia,
-10 dkg pieczarek lub 20 dkg swiezych borowików,
-6 dkg tluszczu do duszenia i pieczenia pieczarek,
-2 jaja,
-sól, pieprz,
-3 dkg masla lub margaryny,
-4 - 5 dkg tartej bulki,
-1/8 litra smietany,
-zielenina.
SPOSÓB WYKONANIA:
Karpia sprawic, usunac oczy. Rybe oplukac, natrzec sola. Pieczarki oczyscic, oplukac, przyciac trzony (stare kapelusze obrac ze skórki). Trzony i kapelusze posiekac, dodac 2 dkg tluszczu, 1 - 2 lyzki wody, sól, pieprz, dusic 10 minut. Maslo utrzec z 2 zóltkami, wymieszac z pieczarkami, bulka tarta i ubita z bialek piana, dodac pieprz, sól. Napelnic nadzieniem jame brzuszna karpia, zaszyc. Pólmisek ogniotrwaly posmarowac tluszczem (2 dkg), ulozyc na nim rybe, polac z wierzchu stopionym tluszczem. Piec okolo 40 minut. W czasie pieczenia podlewac utworzonym sosem. Wyparowany sos uzupelniac woda. Upieczona rybe oblac lekko osolona smietana, piec jeszcze okolo 5 minut, wyjac, podawac na tym samym pólmisku, przybrac zielenina. Karpia mozna równiez piec bez smietany na ruszcie w piekarniku
Post został pochwalony 0 razy
|
|